Skydd för mobilen

När smartphones tog över telefonmarknaden växte en ny tillbehörsgrupp fram mycket fort – mobilskalen. Eftersom telefonerna kostade mer och samtidigt blev mer ömtåliga blev det ett självklart val att skydda den med något slags skal. Det finns en rad olika skal. En del modeller som enbart skyddar mot stötar medan andra skyddar både mot stötar samt repor på skärmen.

Det vanligaste skalet är ett enkelt plastskal som sätts på baksidan. Visserligen skyddar det mot repor på denna sida av telefonen och lite mot stötar men det finns betydligt bättre alternativ. En modell är ett fodral som telefonen förvaras i och om man vill ringa tar man upp den från fodralet. Som en liten påse som den förvaras i. Det ger ett större skydd men samtidigt är det mer omständligt att snabbt kunna svara i telefon.

mobilskal

Andra alternativ är skal som har tjockare och förstärkta hörn eller som ser ut som en mindre plånbok. Dessa s.k. plånboksfodral har blivit mycket populära eftersom de både har en skyddande effekt på hela telefonen samtidigt som det finns fack för kreditkort och körkort. En plånbok med både pengar och telefon vilket gör det extra smidigt.

Men frågan är om skalen kommer att säljas i lika stor utsträckning i framtiden. Samsung galaxy S4 är den senaste modellen i Samsungs extremt framgångsrika Galaxy-serie. De flesta som köper denna telefon köper även ett skal för att skydda den mot stötar och repor. På nätet finns bra shoppar där man kan handla dessa produkter. Men ryktet säger att S5, som troligtvis kommer ut på marknaden under 2014, kommer vara tillverkad med ett metallskal istället för det klassiska plasthöljet. Med metallskal skulle skalåterförsäljarna minska försäljningen extremt på ytterskalen till telefonerna.

Men ett skal skyddar ju som sagt både mot stötar och mot repor och skulle S5 komma med metallbaksida så hjälper det inte något mot de repor som kan uppstå på rutan. Så skalen kommer finnas kvar men kanske förändras de något i sin utformning